Innovation

Ola Rosling: ”Olyckligt om det uppfattas som en elit”

Ola Rosling på March for Science i Stockholm, 22 april Foto: Malin Lindgren/Mistra
March for Science i Stockholm. Foto: Marc Femenia/TT

Fem frågor till Ola Rosling, stiftelsen Gapminder, som talade vid March for Science i Stockholm i helgen.

Publicerad

I Washington demonstrerade 40 000 personer, I Stockholm tågade 2 500. Likadana manifestationer arrangerades i flera andra svenska städer och runt om i världen.

Vad tänker du nu, efter manifestationerna?

– När man är en del av en grupp tycker man att det är roligt att träffas, att gå samman. Men för dem som inte tillhör gruppen kan det ge en känsla av utanförskap. Det vore roligt att veta hur allmänheten uppfattar manifestationerna.

– Jag började mitt tal med att säga att vi är en ytterst privilegierad grupp. Många plakat var mer som åsiktspaket. Forskare riskerar alltid att uppfattas som en elitgrupp, och som en livsstil. Det är olyckligt om demonstrationen uppfattas så. Det vi demonstrerade för var den vetenskapliga metoden, att alla fakta kan ifrågasättas. Det som skiljer forskare från nästan alla andra är att de är öppna för att bli motbevisade – det kanske borde ha stått på flera skyltar.

En av skyltarna i Stockholm var av en bild på din pappa, Hans Rosling, och texten: ”Jag har rätt och du har fel”.

– Det är ett citat från en intervju som miljontals människor har sett på Youtube. Det påståendet han menade var fel var påståendet att världen är tvådelad. I verkligheten bor 75 procent i medelinkomstländer. Av världens befolkning är det nio procent som lever i låginkomstländer. Men i Sverige tror folk att 70 procent lever i låginkomstländer. I USA svarar folk 60 procent. Jag vill förstå hur fasiken folk tänker, och förstå hur de kan ha så fel.

Vad är faran med att människor har den här uppfattningen om världen, att så många lever i fattigdom?

– Vi har tillsammans med Novus precis gjort en ny undersökning, som inte är publicerad än, om det här i Sverige. Det är första gången vi verkligen lyckas fånga den här okunskapen. Vi frågade hur man tror att tillståndet är i låginkomstländer, där man alltså felaktigt tror att majoriteten bor. Och då svarar folk i stil med hur det är i Centralafrikanska republiken, som är typ helvetet på jorden. Så tror man att majoriteten har det! Det här gör att folk blir rädda för människor från andra delar av världen, eftersom man tror att de inte har utvecklats alls. Det gör att världens företag inte vill investera i många länder, och också missar att få dem som konsumenter. Den här världsbilden är direkt skadlig.

Läs mer:

I ditt tal på Medborgarplatsen berättade du att ni har ”faktacertifierat” biståndsorganet Sidas ledningsgrupp. Vad innebär det?

– Vi har tagit fram tolv frågor om fakta om världen. De frågorna använder vi för att kila in oss i folks uppfattning om världen. Det är väldigt svårt att svara rätt på alla frågorna på första försöket, ingen klarade av det. Men efter vårt seminarium hade alla rätt på alla frågorna. Nu vill vi gå vidare och faktacertifiera hela personalen på Sida, och sedan UD.

Gapminders test av grundläggande globala fakta 2017 går att göra här.

Vid nästa års March for Science – vad ska det stå på din skylt då, om du deltar?

– ”Snälla, visa om jag har fel! Vetenskap är att längta efter att bli motbevisad.” Det blir en stor skylt.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Gapminder

Ola Rosling är verksamhetschef vid Gapminder, en svensk stiftelse som arbetar för att visualisera och sprida kunskap om tillståndet i världen.

Gapminder grundades av Ola tillsammans med hans fru Anna och hans far, den världsberömda Hans Rosling, som gick bort tidigare i år.

Hans Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han utsågs till en av världens 100 mest inflytelserika personer på tidskriften Times årliga lista.

Ola Rosling är programmerare, och systemarkitekt till Gapminders verktyg för visualisering. Verktygen har gjorts tillgängliga för alla att använda.