Innovation

Nya 2d-material växer fram i vatten

Tunna skikt av zink formas när zinkjoner dras till sulftatjoner som ligger i vattenytan. Grafik:Xudong Wang

Amerikanska forskare har klurat ut en ny metod att få fram nya tvådimensionella material med eftertraktade egenskaper. Först ut är halvledaren zinkoxid.

Publicerad

Runt om i världen knyts stora förhoppningar till tvådimensionella material. Grafen, uppbyggt av ett enda lager grafit, är det mest kända. Utöver egenskaperna hos bulkmaterialet grafit har grafen även mängder av andra egenskaper. Så är det med 2d-material. Men hur gör man för att skapa 2d-skikt av material som normalt sett inte ordnar sig på det sättet? Den frågan brottades materialforskare vid amerikanska University of Wisconsin-Madison under sex års tid. Nu har hittat svaret: man låter materialet växa fram i ytskiktet av vatten i närvaro av speciellt utvecklad tensid.

Nyligen lyckades Xudong Wang och hans kolleger använda tekniken för att tillverka ett nanometertunt lager av halvledaren zinkoxid. När tensiden tillsätts en vattenlösning med zinkjoner sätter den i hop sig till ett ytlager där de negativt laddade sulfatjonerna är riktade nedåt i vattnet. Dit dras de positivt laddade zinkjonerna. Efter ett par timmar har ett nanometertunt skikt av zinkoxid bildats. Skiktet kan sedan dras upp ur vattnet.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här