Innovation

Ny metod avslöjar Mars inre

Spektrometer, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm. Foto: Franz Weis
Olympus Mons är den största vulkanen på Mars. Foto: Nasa
Franz Weis, forskare Naturhistoriska riksmuseet. Foto: Naturhistoriska riksmuseet
Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm. Klinopyroxenkristaller från en vulkan. Foto: Franz Weis
Sarytjevvulkanen på Kurilerna, Ryssland, 12 juni 2009. Bilden är tagen från den internationella rymdstationen. Foto: Nasa

Med en ny metod kan viktiga egenskaper i vulkaners inre avslöjas, utifrån en enda kristall. Samma metod fungerade också på en mycket liten del av en Marsmeteorit.

Publicerad

För vulkanologer är det viktigt att veta vilken vattenhalt en vulkan har, det vill säga som finns i magman och manteln under vulkanen. Vattenhalten säger något om hur vulkanen bildades och hur den kan utvecklas, bland annat hur explosiva utbrott vulkanen får. En högre vattenhalt betyder ett mer explosivt förlopp vid ett utbrott på grund av vattenånga som expanderar, och det bildas mer aska än hos vulkaner med lägre vattenhalt.

Forskaren Franz Weis på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm har utvecklat en ny metod för att ta reda på den här egenskapen. Metoden kräver endast ett litet prov av mineralen pyroxen från vulkanen, och ger besked om hur vattenhalten såg ut i magman före ett utbrott, och använder sig av att stenen "minns" vattenhalten från när den bildades.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här