Innovation

Nu finns vaccin mot zika-viruset

Brasiliansk militär sätter upp en informationsskylt om Zika-viruset på centralstationen i Rio de Janeiro. Foto: Silvia Izquierdo / TT

Minst 18 bolag och organisationer arbetar intensivt för att få fram ett vaccin mot zika-viruset som fortsätter att spridas i Central- och Sydamerika. Test på människor startar i redan i år.

Publicerad

Mer än 1 000 barn som fötts med onormalt små huvuden, mikrocefali, i områden där zika-viruset sprids. Ett ökat antal fall av personer som drabbas av förlamningssjukdomen Guillain-Barrés syndrom. Zika-virusets spridning och konsekvenser har fått vaccinbolag och forskningsorganisationer att fokus på utvecklingen av diagnostiska verktyg och vacciner.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO pågår minst 18 utvecklingsprojekt för att snabbt få fram ett vaccin. Ytterligare 10 bioteknikbolag har meddelat att de precis startat eller planerar att börja med vaccinutveckling. Bland dem återfinns allt från stora läkemedelsbolag till små bioteknikbolag och forskningsorganisationer av olika slag.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här