Innovation

Mikroskop i mobilen ska hitta sjukdomar snabbare

Bilden till vänster visar en dna-molekyl från en jästcell. Bilden till höger visar det mönster, ”streckkod”, som nanotekniken i kombination med en mobilkamera kan ge. ”Streckkoden” kan sedan sms:as för central analys och ge svar på vilken sjukdom det handlar om. Foto: LTH
Jonas Tegenfeldt, professor i det fasta tillståndets fysik vid LTH, Lunds universitet. Foto: Kennet Ruona

Infektionssjukdomar kan ofta ta flera dagar att identifiera. Med hjälp av nanoteknik och en mobilkamera hoppas LTH-professorn kunna kapa tiden rejält.

Publicerad

Malaria, blodförgiftning och sömnsjuka är exempel på vanliga infektionssjukdomar som ofta måste odlas och analyseras i stora och dyra mikroskop för att kunna identifieras. Det innebär att tiden från symptom till diagnos kan ta flera dagar, eftersom odlingstiden är lång och att provet måste skickas iväg. Inte minst gäller detta i utvecklingsländer där tillgången till sjukvård är begränsad.

Genom att kombinera nanoteknik för identifiering av genetiska mönster med mikroskopi för mobilkameror hoppas forskarna kunna skapa ett verktyg som ska korta tiden för diagnosticering rejält.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här