Innovation

Målfoto räddade OS-tidtagningen

Engelsmannen Arnold Jackson sätter olympiskt rekord på 1?500 meter med 3.56,8. Silver- och bronsplatserna avgjordes för första gången med målfoto mellan Abel Kiviat, USA och Norman Taber, USA, båda på 3.56,9. I bakgrunden syns John Paul Jones, USA (till vänster) och svensken Ernst Wide, som slutade på femte plats. Foto: Axel Malmström
Tidtagarna står uppställda vid mållinjen. Startkameran är kopplad till domarens klocka. Foto: Axel Malmström
Funktionär Gustaf Uggla poserar med startpistolen. Sladden går till tidtagnings­apparaturen. Foto: Axel Malmström

Vid OS 1912 var medaljörerna i 1 500 meter löpning så jämbördiga att tidtagarna inte kunde skilja dem åt. Domarna räddades av en ny svensk uppfinning, en automatisk målkamera kopplad till ett avancerat elektriskt tidtagningssystem.

Publicerad

Vinnaren, Arnold Jackson från Storbritannien, gick i mål på 3.56,8. En tiondels sekund efter gick Abel Kiviat och Norman Taber från USA i mål så nära varandra att det inte gick att se någon skillnad.

Ändå blev det inte dött lopp. När Jackson bröt målsnöret med bringan avfyrades en bälgkamera vid mållinjen. Bilden fångade både honom och de två andra löparna och visade tydligt att Kiviat var en bråkdels sekund före Taber. För förs­ta gången avgjordes en olympisk tävling av ett målfoto.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här