Innovation

Light-produkter ökar risk för diabetes

Forskare menar att ökad risk för sjukdom beror på att de syntetiska sötningsmedlen förändrar bakteriefloran i magtarmkanalen. Foto: Colourbox

Syntetiska sötningsmedel ökar risken för att utveckla glukosintolerans och få diabetes, konstaterar israeliska forskare.

Publicerad

Drygt 350 miljoner människor i världen lider av diabetes, och siffran skenar. Prognosen för år 2030 är 550 miljoner. Cirka 90 procent av dem har diabetes typ två, som i sin tur har en koppling till övervikt.

Att övervikt inte är bra för hälsan vet vi. För att gå ner i vikt, eller för att hålla vikten, tar många till light-produkter där vanligt socker ersatts med syntetiska sötningsmedel. Nu visar ny forskning att medaljen har en hittills okänd baksida. Under ledning av Jotham Suez vid Weizmann institutet har israeliska forskare visat att möss som får dricka vatten med sackarin, suckralos eller aspartam får betydligt högre värden på blodsockret, jämfört med de som drack vatten som innehöll vanligt socker eller bara vanlig vatten. Och det oavsett om de äter normalkost eller extra fettrik diet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här