Innovation

Kritik mot Nobelstiftelsens byggplaner

Nobelpriset

Nobelstiftelsen kan glädjas åt en stärkt ekonomi. Samtidigt stormar det kring det planerade bygget av det nya Nobelcentret i Stockholm.

Publicerad

Värdet på kapitalet, i dag nära fyra miljarder kronor, steg i fjol med 16,5 procent. Hittills i år ligger avkastningen på 8–9, procent, skriver Dagens Industri.

Finansieringen av det planerade Nobelcentret på Blasieholmen i Stockholm är nästan löst, skriver tidningen. Detta genom utlovade donationer på en miljard kronor, det mesta genom stiftelser med koppling till familjerna Persson och Wallenberg.

– Just nu fattas cirka 150 miljoner kronor i finansieringen av centret, men det ser jag inte som ett stort problem, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, till tidningen.

Andra ser däremot stora problem med det cirka 18 000 kvadratmeter stora centret, som är tänkt att stå klart 2019. Bygget har fått kritik både för det planerade läget och för storleken på huset. På torsdag, samma dag som Nobelfesten, planerar Nätverket bevara Blasieholmen att hålla en demonstration mot centret.

Även Mats Persson, ledamot i kommittén för Ekonomipriset, ifrågasätter motiven bakom byggplanerna. I en debattartikel i DN skriver han att Nobelstiftelsen planerar att hyra ut kontorslokaler i det nya huset, eller sälja det och få in miljardbelopp i kassan.

Nobelstiftelsens Lars Heikensten, tillbakavisar uppgifterna och säger att ett krav från Stockholms stad har varit att huset skulle innehålla publik verksamhet och att det är vad stiftelsen vill skapa.

"Nobel Center är en så självklar idé. Där vill vi skapa ett öppet och levande hus med utställningar, skolverksamhet och möten av olika slag. Stockholm kan på så vis året runt dra nytta av kraften från Nobel", skriver han till TT.

Just nu arbetar Stockholms stad med att ta fram detaljplanen och beslut kring denna väntas av kommunfullmäktige i vår. Planen är att bygget sedan kan sätta igång i slutet av nästa vår eller början av 2017.

Gilla Ny Teknik på Facebook