Jakt på proteiner blir mer pricksäker

2016-09-23 14:01 Anna Orring  

Ett "Wikipedia", men med 2,5 miljoner antikroppar i stället för uppslagsord. På fredagen lanseras en ny version av svenska Antibodypedia.

För att avslöja sjukdomar måste forskare hitta de proteiner som ligger bakom. Till det behövs antikroppar. Men att hitta rätt antikropp är inte lätt, eftersom det kan finnas tusentals möjliga kandidater.

Läs mer: Svensk miljardsatsning på biologiska läkemedel

Den svenska databasen Antibodypedia gör urvalet enklare. I den finns 2,5 miljoner sökbara antikroppar, och varje månad görs 17 000 besök av forskare från olika delar av världen.

Precis som på Wikipedia är det användare som bidrar med innehållet, i det här fallet om hur specifika antikroppar kan användas.

Fredag 23 september släpps en ny version av databasen. Systemet för att skicka in och bedöma lämpliga antikroppar har uppdaterats för att göra sökningarna mer träffsäkra. Det nya är att man har enats om fem olika strategier för att beskriva de enskilda antikropparna.

– De som skickar in material kan visa att de har validerat sina antikroppar på fler sätt än tidigare, säger Frida Henningson Johnson, kommunikatör på Human Protein Atlas på Science for Life Laboratory i Solna.

Vid en sökning får träffarna olika rankning baserat på en algoritm, där det vägs in hur mycket fakta som finns om antikroppen.

Läs mer: Wikipedia-kopia hjälper till att bota sjukdomar

– Ju mer kunskap det finns om en antikropp, desto bättre träffar, säger Frida Henningson Johnson.

Antibodypedia har utvecklats av forskare på KTH parallellt med Human Protein Atlas, där kroppens 20 000 proteiner har kartlagts.

 

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt