Innovation

Het mat kan förlänga livet

Chili Foto: Alamy

Starkt kryddad mat kan förlänga livet, visar en ny studie baserad på en halv miljon kinesers kostvanor.

Enligt undersökningen minskar dödligheten i bland annat cancer och hjärt- och kärlsjukdomar bland dem som ofta äter chilirik och annan kryddstark mat.

Studien, presenterad i British Medical Journal och refererad av dn.se, bygger på data som samlats in från cirka 500 000 vuxna personer över hela Kina. Uppgifterna jämfördes med resultat från en annan undersökning från 2004–2008, där uppgifter om bland annat hälsostatus, alkoholvanor och konsumtion av välkryddad mat noterades.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här