Innovation

Här är de hetaste forskningsområdena

Ett nytt material gör att solceller även kan använda de blå frekvenserna i ljusspektrat för att ge elektricitet. Foto: UConn

Gröna material, digitalisering samt forskning inom komplexa och vårdintensiva områden. Det pekas ut som de viktigaste strategiska forskningsområdena i många länder, enligt en ny studie.

Publicerad

Vilka områden satsar länder i vår omvärld på när det gäller forskning för att lösa industriella och samhälliga problem? Det ville Stiftelsen för strategisk forskning veta. Uppdraget gick till Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser (Tillväxtanalys). Nu har de kommit med rapporten Den strategiska forskningens frontlinjer. Här har satsningar i nio länder studerats: USA, Japan, Kina, Danmark, Tyskland, Holland, Storbritannien, Sydkorea samt Indien.

Studien visar att projekt där målet är att forskningen snabbt ska komma samhället till nytta ofta väljs ut. Det ses som ett måste för att kunna lösa klara de problem samhället står inför. Dit hör behovet av vård och behandling av den växande andel äldre.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här