Innovation

Han dödar bakterier på ett smakfullt sätt

Johan Sjöholm, vd på Pastair, tar kål på mikroorganismer i juice och ost. Foto: Adam Haglund

Skånemejerier testar en ny metod för att ta kål på mikroorganismer i juice med hjälp av aktivt syre. Då skonas såväl smak som nyttigheter, samtidigt som energinotan sjunker markant.

Publicerad

Värm och kyl sedan. Så har flytande livsmedel pastöriserats i mer än 100 år. Och visst dör mikroorganismerna. Dessvärre tar även smak och vitaminer stryk.

Det problemet försöker utvecklingsbolaget Pastair lösa med hjälp av aktivt syre, ozon. Metoden testas nu bland annat på juice i Skånemejeriers anläggning i Lunnarp.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här