Innovation

Det finns i Toyotas hemliga rum

Toyota-chefen Akio Toyoda planerar tillsammans med företaget Toyotas nästa steg i teknikutvecklingen. I ett 7 000 kvadratmeter stort rum har företagets ingenjörer i uppdrag att skapa framtidens Toyotamotorer. Ny Tekniks reporter Eddie Pröckl har besökt anläggningen. Foto: Scanpix, Jörgen Appelgren
Ny Tekniks reporter Eddie Pröckl rapporterar från Japan. Foto: Jörgen Appelgren
Toyota City. Karta: Jonas Askergren

På nionde våningen i ett hus som inte ens får fotograferas utifrån sitter ettusen Toyotaingenjörer i ett gigantiskt rum.<br/> Uppdraget är att skapa framtidens Toyotamotorer.

Publicerad

Huset är Toyotas helt nya FoU-centrum som ligger i Toyota City, öster om Nagoya. Ingenjörerna, från konstruktion och produktion, sitter här tillsammans med experter på marknad och försäljning.

Rummet är med sina 7 000 kvadratmeter stort som en fotbollsplan. Det är indelat i olika zoner för konstruktörer och produktionsingenjörer med långa rader av bord och färgmärkta kontorsstolar. Längs mittlinjen finns ett stråk av öppna mötesutrymmen. De är bara avdelade sinsemellan, ut mot rummet är det öppet på båda sidor. Här pågår ett halvdussin möten samtidigt, med mellan fem och tio personer. På väggarna visas ljusbilder och ritas för hand, i något fall samtidigt. Tyvärr fattar en besökande ickejapan inte vad som sägs.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här