Innovation

De tippar årets kandidater till Nobelpriset

Se vem som tilldelas Nobelpriset! Foto: TT
Genforskaren Emmanuelle Charpentier, gästprofessor vid Umeå universitet, är en av de som pekas ut som kandidat till årets Nobelpris i kemi. Foto: Peter Steffen / AP / TT

Snart får vi veta vilka som får årets Nobelpris. Forskarna bakom den nya tekniken att klippa och klistra i gener, litiumjonbatteriet och attosekundlasrar pekas ut som heta kandidater.

Publicerad

Varje år vaskar det amerikanska företaget Thomson Reuters fram vilka forskare som har citerats mest under de senaste 20 åren. Efter att ha gått igenom vilka av dem som gjort grundläggande upptäckter som varit ”till stor nytta för mänskligheten” presenteras sedan en lista över årets hetaste nobelpriskandidater. Metoden har varit framgångsrik, sedan 2002 har de prickat in 37 Nobelpristagare.

På årets lista finns en person med svenskanknytning - Emmanuelle Charpentier, gästprofessor vid Umeå universitet. Tillsammans med amerikanskan Jennifer Doudna har hon upptäckt ett helt nytt sätt att klippa och klistra i gener. Genombrottet kom för tre år sedan när hon forskade i Sverige. Nu är bägge heta kandidater till kemipriset. In kvalar även männen bakom litumjonbatteriet samt kvinnan gjorde det möjligt att studera biokemiska reaktioner i levande celler utan att gå in i dem (bioortogonal kemi).

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här