Innovation

De gör mat av fågelfjädrar

I Sverige föddes 98 miljoner kycklingar upp 2016. Fjädrarna plockas av maskinellt efter slakt, men slängs i de flesta fall sedan. I Europa handlar det om över 3 miljoner ton fjädrar varje år. Foto: Stefan Mattsson / AB / IBL
Forskare vid Lunds tekniska högskola och det avknoppade företaget Bioextrax har utvecklat en metod att bryta ned proteiner i fågelfjädrar. Foto: Kennet Ruona
Mohammed Ibrahim visar två behållare, den vänstra där fjädrarna har brutits ned och den högra där de förbehandlas med vatten och salt. Foto: Kennet Ruona

Kasserade fjädrar kan bli mat, utan att för den delen vara svårtuggade. Nu vill Lundaforskare ta sin metod till foderindustrin.

Publicerad

I dag slängs det mesta av fjädrarna från fågelindustrin. Därmed dumpas också en stor mängd proteiner, som i stället kunde komma till nytta. I hela Europa handlar det varje år om över tre miljoner ton fjädrar.

Men genom forskning från Lunds tekniska högskola, LTH, kan en del av fjädrarna i stället omvandlas till mat. I första hand till djurfoder, men i framtiden kanske även till näring för människor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här