Innovation

Cern: Tecken på ny okänd partikel

Händelsen fysiker världen över diskuterar; protonkollisionen där en partikel med energin 750 till 760 GeV proton verkar ha sönderfallit till två fotoner. Händelsen registrerades i såväl CMS som Atlas-detektorn. Foto: CMS

Har forskare vid Cern hittat spår efter en ny helt okänd partikel? Mätdata från körningar under 2015 antyder att det kan vara så. Uppsalaforskare lanserar teorin om en naturkonstant som förändrats.

Publicerad

Partikelacceleratorn LHC (Large Hadron Collider) vid Cern i Schweiz håller på att väckas ur sin sedvanliga vinterdvala. Efter påsk ska högenergetiska strålar av protoner återigen börja susa runt i den 27 km långa acceleratorn. När protonerna smäller samman i en hastighet nära ljusets omvandlas den sammanlagda energin på 13 TeV till partiklar. Spåren efter dem fångas in i detektorer, höga som flervåningshus. Det var i två av dem: Atlas och CMS, som man i slutet av förra året hittade ett litet gupp i en kurva vid energin 750 GeV. Den lilla utbuktningen kan vara ett tecken på en tidigare okänd partikel, men mer data krävs för att uppnå de 5 sigma då en upptäckt anses vara bekräftad. Avvikelsen hittades efter att LHC uppgraderats från energier på 8 TeV till 13 TeV, en uppgradering som gjordes för att kunna skapa tyngre partiklar än tidigare.

Om det är en ny partikel är den i så fall sex gånger tyngre än Higgsbosonen som hittades vid Cern år 2012. Och som gav teoretikerna som förutsåg dess existens Nobelpriset i fysik 2013.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här