Innovation

Bäst på att trycka nätpengarna

Johan Rilegård och hans kollegor på KNC Miner bygger maskiner som, enligt de själva, är de snabbaste på att tillverka bitcoin. De avancerade beräkningarna är mycket energikrävande och är beroende av avancerad kylning. Kretsarnas kapslar leder värmen bort från kretsen till skalet och fläktarna. Foto: Jörgen Appelgren

Den digitala valutan bitcoin har orsakat en kapplöpning bland företag som utvecklar hårdvaran som skapar bitcoins. Svenska KNC Miner räknar med att lansera marknadens hittills snabbaste burk nu i september. Kunderna har redan beställt flera tusen.

Publicerad

I Sverige har Riksbanken ensamrätt på att ge ut sedlar och mynt. Men den nya, digitala valutan bitcoin kan vem som helst skapa därhemma. Du behöver bara registrera dig i ett nätverk och börja räkna ut så kallade hashsummor. Beräkningarna är alldeles för tunga för en vanlig pc, vilket har skapat en marknad för ”bitcoin miners”. Det är en ny typ av hårdvara som genererar bitcoins, och begreppet ”miner” är en blinkning till 1800-talets guldgrävare.

– Man kan likna oss vid de bolag som sålde hackor och spadar under guldrushen. Fast vi säljer snarare grävskopor, säger Johan Rilegård på KNC Miner.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här