Innovation

Bandgap hos grafen öppnar för snabb elektronik

Till vänster processas grafen för superkondensatorer i FSCN Mittuniversitetets laboratorium i Sundsvall. Till höger själva grafenstrukturen, illustration: Conrad Gesner Foto: Tina Stafrén, Mittuniversitetet
Grafen

Amerikanska forskare har lyckats klura ut hur man ska kunna massproducera grafen med bandgap. Ny supersnabb elektronik kan bli resultatet.

Publicerad

Det Nobelprisade materialet är grafen en hejare på att leda elektroner. Här susar elektronerna fram 100 gånger snabbare än i kisel. Men grafen har ett handikapp - det har inget bandgap (se faktaruta här nedanför). Det är ett måste för att strömmen i en transistor ska kunna stängas av. Forskare världen över har försökt lösa problemet, men de bandgap som de lyckats få till har antingen varit för små för att fungera eller så har metoden inte gått att tillämpa när materialet ska massproduceras.

Det kan det bli ändring på sedan Ed Conrad och hans kolleger vid Georgia Institute of Technology, USA, har utvecklat nytt smart sätt att tillverka grafen med bandgap. Tricket är att låta materialet växa fram som en film (epitaxi) på ett substrat av kiselkarbid vid en temperatur på 1360 grader. Då skapas defekter som enligt forskarna förklarar varför materialet får ett bandgap på 0,5 eV. Det är dubbelt så stort som tidigare rekord. Om tillverkningstemperaturen sänks 20 grader försvinner bandgapet igen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här