Innovation

Appen avslöjar hudcancer i tid

Alexander Börve har utvecklat världens första hudcancer-app för digitala remisser. Patientens hudförändring fotograferas med mobilen och skickas sedan via appen till en hudklinik där den granskas av en expert. Foto: Ana Paoli
Det medicinska förstoringsglaset Handyscopy förvandlar den smarta telefonen till ett digitalt mikroskop för hudförändringar. Den misstänkta fläcken förstoras 20 gånger innan den skickas vidare tillsammans med en digital remiss.

Är hudfläcken farlig och måste bort? En svenskutvecklad app ger snabbt svar och kapar tiden till operation från en och en halv månad till ett par veckor.

Publicerad

Varje år drabbas runt 40 000 svenskar av hudcancer. Upptäcks den i tid går den att bota. För ett år sedan efterlyste därför Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) nya sätt att ställa diagnos snabbare och korta tiden fram till operation.

John Paoli, specialist på hudcancer vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, visste att doktoranden Alexander Bröve bildat bolaget iDoc24 runt en app för att skicka in bilder på hudförändringar. När ett medicinskt förstoringsglas till smarta mobiler sedan kom ut på marknaden hade de bägge läkarna ett koncept och fick pengar att starta ett försöksprojekt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här