Karriär

”Spännande starta nytt sjukhus”

Hanna Kuutmann utför tester på den nya beställningsfunktionen för flödet av medicinteknisk utrustning på nya Karolinska. Simon Huisman syns i bakgrunden. Foto: Jörgen Appelgren

I slutet av 2016 öppnar Nya Karolinska i Solna. Ingenjören Hanna Kuutmann ser till att den medicintekniska verksamheten fungerar på det nya sjukhuset. ”Det är otroligt spännande att få vara med om att starta upp ett helt nytt sjukhus”, säger hon.

Publicerad

Hanna Kuutmann visste tidigt att hon ville bli civilingenjör, frågan var bara inom vilket område. Efter att ha läst på noga valde hon inriktningen medicinteknik.

– I grunden är alla civilingenjörsutbildningar ganska lika. Det unika med den medicintekniska inriktningen är att vi förutom teknik även pluggar fysiologi och anatomi. Just blandningen av människokropp, teknik och it var kul, och nu när jag har jobbat några år känns det som om jag valde rätt.

Sedan drygt två år tillbaka arbetar Hanna Kuutmann på Karolinska universitetssjukhuset. Ett arbete som i sin vardagliga lunk till stor del handlar om att ta ansvar för att all den medicintekniska utrustning som krävs för att modern sjukvård ska fungera.

Att den verkligen gör det kan vara skillnaden mellan liv och död. Därför tar service och förebyggande underhåll upp en stor del av arbetstiden. Andra viktiga uppgifter är att lära vårdpersonal att hantera den tekniska utrustningen samt att planera inköp. Som medicinteknisk ingenjör måste man dessutom vara en hejare inom it-området.

– Vi arbetar nära vårdpersonalen. Inte minst med dem som har ansvar för tekniken på de olika vårdavdelningarna. De är ofta sjuksköterskor vilket gör att de ofta behöver hjälp. Tillsammans med dem gör vi även regelbundna teknikronder där vi går igenom vad som fungerar och vad som kan förbättras, säger Hanna Kuutmann.

– I takt med att sjukvården blir alltmer teknikintensiv blir det här samarbetet allt viktigare.

Vårdpersonalen får även handfast stöd för att det vardagliga arbetet ska löpa problemfritt. Det kan både vara i form av rena utbildningar till att lösa akuta problem med olika apparater eller tekniska installationer.

– Ofta får personalen en genomgång av leverantören när ny utrustning levereras, men det räcker inte alltid och därför måste vi finnas till hands för att stötta dem i deras dagliga arbete.

Även om man som medicinteknisk ingenjör har ansvar för att all utrustning fungerar som den är tänkt är det sedan upp till den behandlande läkaren att avgöra vilken teknik som ska användas i vården.

– När jag började utbildningen ville jag jobba på ett privat företag med sjukvården som kund, sjukhus kändes inte som ett alternativ för mig. Att det ändå blev ett jobb inom vården känns i dag både rätt och meningsfullt. Det här är ett viktigt yrke.

Under det senaste året har Hanna Kuutmann varit utlånad till Nya Karolinska för att anpassa den medicintekniska verksamheten till en helt ny sjukvårdsorganisation.

– Det är otroligt spännande att få vara med om att starta upp ett helt nytt sjukhus. Men det är samtidigt nervöst, nu är det bara månader kvar innan sjukhuset öppnar och vi vet inte riktigt om allt det vi har planerat kommer att fungera i praktiken.

Svaret kommer snart. Just nu pågår tester av både teknik, system och organisation och redan om några veckor tror Hanna Kuutmann att hon kommer att ha bättre koll.

– Förhoppningsvis har vi lyckats ta fram en organisation och arbetsmodell som gör att vi kan stötta vårdpersonalen. Lyckas vi med det bidrar vi till att klara den primära uppgiften; att vården av patienter blir den bästa tänkbara.

”Får snabb återkoppling på det jag gör”

Namn: Hanna Kuutmann.

Ålder: 28 år.

Bor: Eskilstuna.

Utbildning: Civilingenjör med medicinteknisk inriktning.

Yrkesbakgrund: Har jobbat som ingenjör i 2,5 år.

Jobbar i dag: Karolinska universitetssjukhuset. Har tjänst på Huddinge sjukhus, men är just nu utlånad till ett projekt på Nya Karolinska.

Det bästa med att vara ingenjör: Att jag får en snabb återkoppling på det jag gör, och att jag ser att jag gör nytta.

…och det sämsta: Risken finns att man som medicinteknisk ingenjör blir lite för mycket servicetekniker, och att jobbet på så sätt riskerar att bli lite tråkigt. Som tur är har jag hela tiden fått jobba med saker som utvecklar mig.

Detta gör jag om tio år: Förhoppningsvis kommer jag då att vara projektledare, gärna inom det medicintekniska området.