Karriär

Ingenjörens innovationer sparar miljoner

Kalle Björklund

Jobbet som civilingenjör har tagit honom till Saudiarabien, Kina och Sibirien. Kalle Björklund pluggade industriell ekonomi – men till dags datum har 34-åringens uppfinningar sparat in enorma belopp.

Publicerad

– Teknikintresset har varit mitt framgångsrecept, säger Kalle Björklund.

I dag jobbar han som konsult på Aritco Lift, som tillverkar plattformshissar. Stockholmaren började som firmans inköpare, men i dag kombinerar 34-åringen rollen med att vässa leverantörernas produktionsteknik.

– Jag har gått till dem, tittat på hur de jobbar och ställt frågan, ”är det här det smartaste sättet att tillverka den här artikeln?”. Under fem år har jag sparat 90 miljoner kronor i inköpsvärde. Det kan även handla om nya material. Aritco Lift var exempelvis först i Sverige med att använda Magnelis, en ny plåtbeläggning. Bara det sparade in 1,5 miljoner kronor, säger han.

Till detta kommer Kalles produktutveckling – exempelvis lade han alla sina besparingar på att utveckla ett lås vars enkelhet har imponerat på branschen. Björklund var också med i företagets utveckling av en ny typ av hiss. Den är inte är större än en garderob, och kommer därför få plats i många privathem.

Civilingenjörens resa har sällan varit spikrak. Han började läsa kemi och bioteknik i Linköping, men efter 2,5 år stod det klart att Kalle hade valt fel utbildning.

– När två studenter kom och berättade hur kul det är med kemi och bioteknik så insåg jag att det här inte var något som jag ville jobba med.

Björklund satsade istället på industriell ekonomi i Luleå – och 2008 fick han sitt första ingenjörsjobb i Sundsvall. På SCA:s pappersbruk optimerade Kalle och en kurskamrat en pappersmaskin och sparade åtta miljoner kronor åt företaget. Nästa anställning var för Nordic Water, som bygger vattenreningsanläggningar. Kalle blev ansvarig för Mellanöstern och Kina.

– När jag kom till Saudiarabien var jag tvungen att skriva på ett kontrakt där det uttryckligen stod att de kunde hugga av mina händer om jag begick ett brott – läskigt. Men samtidigt var det otroligt att man direkt efter utbildningen kunde få chansen att åka till ett land som egentligen inte är tillgängligt för västerlänningar. Saudiarabien är ett häftigt land med en spännande kultur, säger Kalle.              

Han gjorde även ett jobb i Vladivostok, och i sydöstra Ryssland påminde vip-behandlingen om i Saudiarabien. En privatchaufför såg till att ingenjören bara fick uppleva väl utvalde delar av samhället. Kalle konstaterar att man i dagens Kina är vana vid att jobba med västerlänningar, men han tror att de även får vänja sig vid att européerna plockar hem allt fler jobb.

– Det är åt det hållet som vinden blåser. Jag ser att produktion kommer flyttas till Sverige och Europa – för nu har det blivit viktigare att vara snabb ut på marknaden snarare än att vara billig.

Samtidigt stiger priset på arbetskraft i Kina. De har heller inte tillgång till samma stål eller råvaror. Föremål i dyrare material, exempelvis zink, är i dag billigare att producera i Europa.

Ingenjören tror att Sverige sitter på de innovationer som kan göra oss konkurrenskraftiga i framtiden.

– Vi svenskar har möjligheter att göra vad vi vill. En viktig faktor är snälla föräldrar som backar upp oss och bygger vårt självförtroende som individer – och vi har ett utbildningssystem som låter elever testa sig fram. Sedan har vi det mest utbyggda skyddsnätet någonsin. Jag vågade satsa alla pengar jag hade, och skulle vilja uppmana fler att göra samma sak. För man är så skyddad i Sverige att det nästan är löjligt – därför borde fler våga kasta sig ut, säger Kalle Björklund.

Kalle Björklund

Ålder: 34 år

Jobbar som: Konsult på Aritco Lift, som tillverkar plattformshissar.

Utbildning: Industriell ekonomi i Luleå.

Första jobbet efter utbildningen: SCA:s pappersbruk i Sundsvall.

Bor: Spånga.

Drömprojekt: Att hitta smartare lösningar för boendet, med compact living-produkter som framför allt hjälper studenter och nysvenskar.