Karriär

Google firar med att söka 50 nya ingenjörer

Google vann igen! Möjligen symptomatiskt att Googlemedarbetarna Denis Tosic, Caroline Magnusson, Per Gustafsson och Frida Börjesson tänkte fira topplaceringen i Ingenjörsbarometern ”genom att gå till jobbet i morgon”. Foto: Teodor Axlund
Cirka 200 ingenjörer fanns på plats för att nätverka och lyssna till föreläsare. Foto: Teodor Axlund
”Det är alltid kul att nätverka med andra ingenjörer”, tyckte Aziza Sudirman, ingenjör inom teknisk fysik och regionsäljare för Cobolt. Här i samspråk med Claes Gustafsson, civilingenjör och kommersiell produktchef för Telia Soneras EMM-lösningar. Foto: Teodor Axlund
Alice Marshall, Googles jämställdhetsbloggare hos Ny Teknik, fanns på plats för att diskutera mångfald med besökarna på Ingenjörsbarometern. Foto: Teodor Axlund

Vid segern 2015 sa Google att de ville bli 100 ingenjörer i Stockholm. I år blev det en ny förstaplats och ett nytt besked: de behöver 50 ingenjörer till under närmaste året.

Publicerad

För femte året i rad är Google ohotad etta på topplistan över ingenjörernas hetaste arbetsgivare. Nu söker de både praktikanter och ingenjörer.

– Vi har nått upp till 100 personer, nästa år siktar vi på att ha anställt 50 till, säger Per Gustafsson, utvecklingschef för Hangouts på Google Stockholm under prisutdelningen.

Efter att ha tagit emot diplom och jubel på scenen försökte arbetskamraterna från Google sammanfatta vad de tror gör deras jobb så eftertraktat. Främst handlar det, tror de, om att det blivit känt att företagets anställda jobbar med stor frihet under ansvar men också att det finns en mängd kvalificerade inriktningar att välja mellan.

– Det handlar inte bara om mjukvara utan även om områden som självkörande bilar och ballonger som förser andra med internet, konstaterar Per Gustafsson.

– Dessutom är jobbet väldigt flexibelt, det finns gott om utrymme att vara kreativ, säger Frida Börjesson, teknisk rekryterare.

– Sedan arbetar vi med produkter som används av våra föräldrar, vänner, barn… Det har en betydelse för väldigt många människor världen över. Det får en att känna sig stolt, säger testingenjören Denis Tosic.

Läs mer:

Även listraketen Tesla Motors tror att uppmärksamheten kring företagets produkter har haft stark påverkan på ingenjörernas val i Ingenjörsbarometern.

– Tesla finns i medvetandet hos människor på ett helt annat sätt än för bara ett år sedan. Vi blev väldigt glatt överraskade över placeringen. Det här visar att vi har lyckats nå en helt ny nivå i Sverige, att vi har nått själva ryggraden: ingenjörerna, säger Mikael Nääs, butiksansvarig inom svenska Tesla Motors.

Även Tesla Motors, som har fabriken i Kalifornien, söker fler ingenjörer i Sverige.

– Vi är väldigt expansiva, det finns tusentals tjänster ute att söka. Men du behöver vara väldigt duktig, säger han.

Ingenjörsbarometern

1: Google 9,1%

2: Tesla Motors 6,1%

3: Volvo Cars 4,1%

4: Ikea 4,1%

5: ABB 3,9%

6: Scania 3,4%

7: Apple 3,0%

8: Ericsson 2,9%

9: Saab 2,8%

10: Sweco 2,6%

Ingenjörsbarometern görs inom ramen för Ingenjörskarriär, ett samarbete mellan Ny Teknik och Sveriges Ingenjörer.

Det är en totalundersökning i målgruppen. 13 965 yrkesverksamma ingenjörer svarade på enkäten, en svarsfrekvens på 21 procent.

Frågorna handlar om vad ingenjörerna tycker är viktigt i sina karriärer och vad de önskar sig av en arbetsgivare. De har också fått ange den mesta attraktiva arbetsgivaren.

Det är femte året som undersökningen genomförs.

Priserna delades ut på Norra Latin i Stockholm inför 200 ingenjörer.