Karriär

Efterfrågan ökar inom it-området

Foto: Henrik Montgomery / TT

Programmerare är hett eftertraktade. De har det yrke som Arbetsförmedlingen bedömer att det är störst brist inom: program- och systemutvecklare. ”Genom att allt fler områden digitaliseras så behövs dessa yrkesgrupper inom de flesta branscher”, förklarar Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

– Arbetsgivarna ställer också stora krav på den personal de anställer, man ska vara uppdaterad i det senaste programmeringsspråket. Men samtidigt gör bristen att även de som är nyutexaminerade har stora chanser att få jobb, säger Annelie Almérus.

Hon påpekar att många företag i dag rekryterar från utlandet. Trots det utgör utländsk arbetskraft ingen större konkurrens för de svenska it-utvecklarna, eftersom efterfrågan på yrkesgruppen är så stor.

– Om it-sidan på ett företag eller hos en offentlig arbetsgivare inte fungerar så kan det stoppa upp hela processer och därigenom kostar det pengar. De anställda är dock duktiga på att hålla sig ajour och lära sig nytt. Men visst behövs det utbildas fler som kan arbeta med it som till exempel civilingenjörer inom systemteknik.

I och med bankernas digitalisering så har behovet av personal med avancerad it-kompetens ökat i finanssektorn.

– Eftersom våra kunder alltmer sköter sina affärer via mobilen så måste vi anpassa oss till det, säger Annelieke Ettema Luczak, Head of Recruitment på Swedbank. Det betyder att vi behöver fler it-ingenjörer. I den yrkesgruppen ingår systemvetare och civilingenjörer med stor erfarenhet av programmering.

Hon berättar att när Swedbank söker it-ingenjörer så vill de ha personer som är ”T-shape”. Det innebär att den anställde ska ha flera strängar på sin lyra, som att kunna flera utvecklingsspråk och databaser samt skriva och utföra tester.

– Tidigare anställde vi ofta specialister som var nischade på en sak. Nu vill vi ha personer med bredd och som har intresse av att utföra många olika uppgifter. Det kräver erfarenhet och en stor portion nyfikenhet i kombination med att ha lätt för att lära sig nya saker, säger Annelieke Ettema Luczak.

– Vi jobbar också själva med vidareutbildning av vår personal. Dessutom har vi turen att ha vår it-avdelning både i Sverige och i de tre baltiska länderna. Så vi rekryterar även personal därifrån. Vi anställer också folk från utomeuropeiska länder.

Läs mer:

Sedan 2011 driver Swedbank i samarbete med Arbetsförmedlingen projektet ” Äntligen jobb” där man erbjuder utlandsfödda akademiker praktikplats.

– De får praktikplats hos oss men ersättning från Arbetsförmedlingen. Fungerar det så kan vi sedan anställa dem. Detta är ett bra sätt att få in ny kompetent arbetskraft, säger Annelieke Ettema Luczak.

Även Klarna som erbjuder betalningslösningar för e-handel rekryterar it-ingenjörer från utlandet. Philip Alsén, Talent Acquisition Manager på Klarna, säger att man har fler positioner i företaget än det finns it-utvecklare.

– Därför håller vi ständigt på med rekryteringar. För oss är det viktigt att vi också kan attrahera utländsk arbetskraft. Vi behöver folk med internationell erfarenhet, eftersom vi växer internationellt.

Liksom hos Swedbank behöver Klarna generalistutvecklare som besitter en bred kompetens i olika programmeringsspråk.

– Men självklart behövs också specialister som är mycket duktiga på ett särskilt programmeringsspråk.