Industri

Tobaksplanta ger medicin mot ebola

Tobaksplantor som smittats med en genmodifierad bakterie producerar antikroppar mot det fruktade ebolaviruset. Foto: Kentucky BioProcessing

Antikroppar tillverkade i tobaksplantor. Det tycks vara nyckeln till den framgångsrika behandlingen av de två amerikaner som smittats av den dödliga sjukdomen ebola. Samtidigt flaggar ett japanskat bolag för ett nytt lovande preparat.

Publicerad

Utbrottet av ebola i Afrika är det värsta på 40 år, konstaterar världshälsoorganisationen WHO. Hårdast drabbat är Liberia, Sierra Leone och Guinea. Hoppet om ett botmedel har nu tänts efter att två amerikaner som smittats i Liberia blivit bättre efter att ha behandlats med ett läkemedel som ännu inte är godkänt för att användas på människor.

Serumet, som går under beteckningen Zmapp, består av tre olika antikroppar mot ebolaviruset. Tillverkningen sker hos det lilla bolaget Kentucky Bioprocessing som använder tobaksplantor för att tillverka olika typer av vaccin. Här smittas de med en bakterie som angriper tobaksplantor. Bakterien har innan dess genmodifierats så att den även innehåller vitala delar från ebolavirus.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här