Industri

Svensk miljardsatsning på biologiska läkemedel

Margareta Ozolins Nordvall är produktionschef på Astra Zeneca i Södertälje, en populär arbetsgivare.(LÄKEMEDEL, KEMI OCH BIOTEKNIK) Foto: Jörgen Appelgren
KTH-professorn Mathias Uhlén presenterade världens första bildatlas över vilka av kroppens 20 000 proteiner som används för att bygga alla organ och vävnader i en frisk människa. Foto: Jörgen Appelgren
Pascal Soriot, vd Astra Zeneca Foto: Astra Zeneca

Sverige ska bli ledande när det gäller utveckling och produktion av proteinläkemedlen. I dag tillkännagavs ett nytt nationellt forskningsprogram och ett nytt forskningscentrum för den nya heta typen av läkemedel. Totalt satsas närmare en miljard kronor.

Publicerad

Framtidens läkemedel är biologiska och består av proteiner som odlats i levande celler. Det är forskare såväl som läkemedelsbranschen övertygade om. Ett antal effektiva och extremt lönsamma mediciner finns också redan på marknaden. Men hittills har Sverige inte legat i framkanten. Det ska det bli ändring på nu. I dag tillkännagav regeringen, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse samt Astra Zeneca en storsatsning i Sverige på totalt 910 miljoner kronor. Staten lägger in 320 miljoner i ett nationellt forskningsprogram som sträcker sig över åtta år och räknar med att deltagande företag står för ytterligare 80 miljoner kronor. Programmet omfattar utveckling och produktion av biologiska läkemedel och ska drivas av Vinnova i samarbete med Vetenskapsrådet.

– Strategiska och långsiktiga investeringar i forskning inom life science är en förutsättning för att upptäcka och producera nya biologiska läkemedel i större skala. I längden är det avgörande för vår välfärd och möjligheten att förbättra människors hälsa, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här