Industri

Simulering av hjärnan utmanar ingenjörer

Stora pengar för hjärnsimulering. Foto: EDFL-HBP

Simuleringar av hjärnan som botar svåra neurologiska sjukdomar och minskar behovet av djurförsök. Det är målet med hjärnprojektet som deltar i EU-kampen om 10 miljarder kronor. Svenska forskare finns med i ledningen.

Publicerad

10 miljarder under 10 år. Det blir utdelningen till de två vetenskapliga flaggskepp EU utser nästa år. Sex projekt har nu gått vidare till final. Dit hör ”The human brain project”, som tar sig an utmaningen att hitta de tekniska lösningar som krävs för att kunna simulera hjärnans sätt att arbeta.

- Den mänskliga hjärnan kan ses som en oändligt kraftfull, energieffektiv, självreparerande och självinstruerande dator. Om vi kan förstå och härma hjärnans sätt att arbeta, kan vi revolutionera såväl IT som läkarvetenskapen och samhället, säger Sten Grillner, professor i neurovetenskap vid Karolinska Institutet i Solna.
Sten Grillner har en övergripande roll i ledningen av projekt. Han ansvarar också för den del av projektet som handlar om att förstå hjärnans funktion utifrån modelleringar.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här