Industri

Plast av protein skyddar maten

Film av ostrester håller maten fräsch. Foto: Fraunhofer IVV

Protein från ostfabriker funkar utmärkt i folie till matförpackningar. Det hävdar tyska forskare som även utvecklat en lönsam metod att tillverka bioplasten.

Publicerad

I dag används aluminiumfolie eller plastfilmer av oljebaserade polymerer för att skydda mat från syre och hålla den fräsch. Men de förpackningsmaterialen är inte särskilt miljövänliga.

Nu presenterar forskare vid Fraunhofer Institut i tyska Freising ett grönare alternativ. De har lyckats utveckla en syrebarriär av vassle, som är en biprodukt vid osttillverkning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här