Industri

Plasmoner ger ultrakänslig PSA-sensor

Supersensor bygger på nanometersmå guldstjärnor. När koncentrationen av ett ämne är låg fälls silver ut på guldet och resonansfrekvensen ändras( t v). Är koncentrationen hög fälls silvers silver i stället ut i lösningen.

Ju lägre koncentration av ett ämne, desto starkare signal. Nu finns sensorn som beter sig tvärtemot alla andra. Tricket är enzymtäckta nanostjärnor av guld.

Publicerad

Vanliga biosensorer ger en signal som är direkt proportionell mot koncentrationen i provet. Det gör det svårt att få hög tillförlitlighet när man ska mäta extremt låga koncentrationer av ett ämne. Den nya sensorn beter sig tvärtom; ju lägre koncentration av en molekyl är desto starkare blir signalen.

Tester med sensorn har avslöjat biomarkören för prostatacancer, PSA, i så låga koncentrationer som 10-18 gram/ ml. Det är en miljard gånger lägre än det vanligaste test (Eliza-testet) som används på flertalet sjukhuslabb förmår detektera. Att hitta låga koncentrationer är viktigt eftersom de kan skvallra om att en operation inte lyckats får bort alla cancerceller, alternativ att cancern hunnit sprida sig.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här