Industri

Ögat rapporterar om din diabetes

Klicka på bilden i högerspalt för en större version. Foto: Grafik: Jonas Askergren, Fakta: Ulla Karlsson-Ottosson, Foto: Michael Melanson
Klicka på bilden i högerspalt för en större version. Foto: Grafik: Jonas Askergren, Fakta: Ulla Karlsson-Ottosson, Foto: Michael Melanson

Vilken effekt har diabetesmedicinen eller träningsprogrammet? I framtiden kanske svaret finns i ögat. Forskare vid Karolinska institutet har visat att metoden fungerar på möss.

Publicerad

Drygt 350 miljoner människor i världen lider av diabetes, och siffran skenar. Prognosen för år 2030 är 550 miljoner. Mest alarmerande är utvecklingen i Asien där omkring elva procent av befolkningen har sjukdomen. Att hitta bot och bättre behandling har hög prioritet.

Per-Olof Berggren är en av världens främsta diabetesforskare. Vid Karolinska institutet i Solna leder han den 30 man stora forskargruppen på Rolf Lufts forskningscentrum. Forskarna här är pionjärer på en ny metod att övervaka och kontrollera dagsformen hos de insulinproducerande Langerhanska öarna i bukspottkörteln.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här