Industri

Nytt implantat hjälper mot dålig hörsel

Den yttre ljudprocessorn hålls på rätt plats med hjälp av två magneter. Ljudsignalen leds ner till en kvadratisk högtalare som är förankrad i benet nära hörselgången. Den alstrar ljudvibrationer som når snäckans sensoriska hörselorgan via skallen. Fotograf Emil Håkansson/Chalmers Foto: Fotograf/Källa Emil Håkansson/Chalmers
Att göra den kvadratiska inre högtalaren tillräckligt liten och samtidigt effektiv har varit det svåraste problemet att lösa. Andra utmaningar har varit att få högtalaren att fästa i skallbenet och att anpassa apparaten för användning lång tid inne i kroppen. Fotograf: Oscar Mattsson Foto: Oscar Mattsson

Ett nytt implantat ska ge hörseln tillbaka hos döva som inte kan ha vanliga hörapparater. I förra veckan opererades den första patienten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Publicerad

Ett sex centimeter långt implantat ska ersätta mellanörat hos döva som inte blir hjälpta av vanliga hörapparater. Bakom utvecklingen står forskare vid Chalmers.

Tekniken utnyttjar skalbenet för att leda vibrationer från ljudet till innerörat. Men till skillnad från de benledningsimplantat som finns i dag behöver den nya hörapparaten inte förankras med en titanskruv. I stället opereras den in direkt mot skallbenet bakom örat. En yttre ljudprocessor hålls på plats med hjälp av två magneter - en på utsidan av huvudet och en på insidan.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här