Industri

Lampan som dödar superbakterier

Riskfritt för människor – livsfarligt för antibiotikaresistenta bakterier. Foto: University of Strathclyde

Synligt, violett ljus är ett nytt vapen mot antibiotikaresistenta bakterier. Ett skotskt sjukhus blir först i världen med att införa tekniken.

Publicerad

Lamporna sprider ett intensivt ljus i ett smalt spektrum runt 405 nanometer, ett synligt ljus med en violett färgton. Belysningen är helt ofarlig för patienter och sjukvårdspersonal – men dödar effektivt farliga bakterier som finns i luften och på ytor. Även fruktade bakterier som mrsa, E.coli och Clostridium difficile stryker med, och på så vis minskar risken för smittspridning på sjukhuset.

Efter mer än tio års forskning tas det nya belysningssystemet i drift på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset Glasgow Royal Infirmary. Tekniken, som har utvecklats av forskare vid University of Strathclyde i Glasgow, har tidigare testats på isoleringsrum på sjukhuset med gott resultat. Enligt forskarna minskade antalet farliga bakterier betydligt mer än vad som kan uppnås med städning och desinficering. Nu installeras den nya belysningen för första gången på en intensivvårdsavdelning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här