Industri

Grafentransistor kan ge synen åter

En grafentransistor (av typen SGFET) kan fånga upp signaler från nervceller. Kurvan visar den elektriska impulsen från nervcell på näthinnan. Foto: Jose Garrido

Transistorer av grafen fångar upp signaler från levande celler. Resultatet kan bli implantat som ersätter en skadad näthinna, hävdar tyska forskare.

Publicerad

De ljuskänsliga cellerna i vår näthinna kan ersättas av en matris av transistorer, uppbyggda av grafen och safir. Det hoppas Jose Garrido och hans kolleger vid det Tekniska universitetet i München. Efter flera års forskning har de utvecklat en teknik att tillverka fälteffekttransistor i grafen som är känsliga nog att reagera på snabba och korta förändringar i elektriskt ledande vätskor. Kretstypen, kallas SGFET (solution gate field effect transistor).

De 10 mikrometer små grafentransistorerna har sedan satts ihop till en matris på 8x8 transistorer. Därefter har kretsen lagts i petriskålar där forskarna odlat nervceller från näthinnan. Nervcellerna satte sig på kretsen som fångade upp signalerna de skickade ut . Forskarna konstaterade också att cellerna trivs och mår bra på materialet. Det gällde även hjärtmuskelceller och leverceller.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här