Industri

Första svenska reningssteget för läkemedel installerat

Ozoneringsanläggningen vid Knivsta reningsverk. Den röda byggnaden är Knivsta reningsverk. Foto: Berndt Björlenius
Berndt Björlenius Foto: Erik Winnfors

Knivsta kommun är först ut i Sverige med att rena allt avloppsvatten från läkemedelsrester. Hittills har 300 kg läkemedel hindrats från att släppas ut i den närliggande ån.

Publicerad

Sverige har fått sin första fullskaleanläggning för att rena avloppsvatten. Platsen är Knivsta reningsverk utanför Uppsala och KTH har ansvarat för utformningen och bygget. Hittills har 300 000 kubikmeter vatten renats från cirka 300 kg läkemedel. De kommer från urin och fekalier som vi spolar ner i toaletten och är rester av läkemedel vi äter. Problemet är att dagens reningsverk inte är byggda för att rena bort läkemedel, som också är designade för att vara svåra att bryta ner. Det måste de vara för att klara den sura miljön i våra magar.

För Knivsta reningsverk har problemet var extra tydligt. Vattnet från reningsverket rinner ut i Knivstaån och späds inte ut så mycket som det gör när den så kallade vattenrecipienten är en sjö eller vik. I ån har halterna av vissa läkemedel, bland annat antidepressiva läkemedel, förekommit i doser som visat sig kunna påverka beteendet hos abborrar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här