Industri

Den intensiva jakten på mineralerna

I Norra Kärr finns mycket yttrium, och gruvans ägare Tasman Metals tror mycket på framtiden. Här provborrar diamantborrarna Dennis Johansson och Emil Thomsson från Göteborg i marken vid fyndigheten. Foto: Johan Lindblom / Jönköpingsposten
Klicka på bilden för en större version. Foto: Grafik: Jonas Askergren
I Baotou i Asien finns en av världens största gruvor där det bryts REE, så kallade jordarts­metaller. Kina har länge dominerat världsmarknaden. Foto: AP/TT

Det pågår en jakt efter mineral som är billiga att utvinna. Med handelsrestriktioner, återvinning, nya material och nya gruvprojekt ska världens länder säkerställa att industrierna inte drabbas av resursbrist.

Publicerad

I Norra Kärr utanför småländska Gränna ligger en malmfyndighet av stort intresse för gruvvärlden. Den innehåller nämligen stora mängder av REE, eller i vanligt tal sällsynta jord­artsmetaller. Ett konsultbolag inom gruvindustrin rankar det som världens främsta fyndighet.

Orsaken är den höga renheten och avsaknaden av uran och torium i malmen, vilket är vanligt i samband med REE och en orsak till miljöproblem vid utvinningen. Världsproduktionen har länge dominerats totalt av Kina, men namnet till trots är metallerna egentligen inte särskilt sällsynta.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här