Industri

Cellfälla nytt vapen mot autoimmuna sjukdomar

Ola Winqvist (till höger), överläkare och prisad innovatör, har utvecklat en ny teknik för att rena blodet från den typ av vita blodkroppar som driver på inflammationer i kroppen. I förgrunden Christian Lundgren. Foto: Jörgen Appelgren
Blodet pumpas från vänster armveck genom en kolonn och tillbaka i höger armveck. Kolonnen fungerar som ett filter som tar bort överskottet av de vita blodkroppar som driver på inflammationen. Foto: Jörgen Appelgren
I den centimeterhöga kolonnen filtreras överflödet av inflammationsdrivande celler bort. Foto: Jörgen Appelgren

En fälla som fångar in celler som eldar på inflammationer i kroppen: Den nya svenska metoden att behandla autoimmuna sjukdomar kan komma ut på klinikerna nästa år. Först ut är ulcerös kolit.

Publicerad

Det började som en skiss på en pappersservett. I dag, sju år senare, har det blivit en teknik som väcker hopp om ett nytt sätt att behandla inflammatoriska sjukdomar. Dit hör tarmsjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom, MS, psoriasis samt förlamningssjukdomen ALS.

– Vi filtrerar helt enkelt bort de celler i blodet som hindrar kroppen från att kroppen läka. Och vi gör det utanför kroppen ungefär som vid dialys, säger Ola Winqvist, professor i cellulär immunterapi vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska sjukhuset.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här