Fordon

Tufft sök efter olycksplanets svarta låda

Sökandet efter behållarna med flygdata från Air France 477 startar från sämsta möjliga förutsättningar. Att hitta de så kallade "svarta lådorna" med informationen från planets sista 25 minuter i luften är enda chansen att få veta vad som orsakade kraschen och kostade 228 människor livet.

Publicerad

På havsbottnen 65 mil nordöst om Brasiliens kust-öar ligger vraket av den Airbus A330 som försvann den första juni. Exakt var vet man inte. Det enda som hittats är spridda vrakdelar och oljefläckar över ett 23 mil långt område. Området ligger nära den mittantlantiska ryggen, och täcks av bergsryggar och djupa raviner. I snitt är djupet 4000 meter, men sträcker sig till 7000 meter på vissa ställen.

Planets datasamlare, en för ljud från förarkabinen och en för telemetridata från flygplanets tekniska system, ligger förmodligen oskadda där nere. Just detta plan hade apparater från amerikanska Honeywell. De byggs för att tåla stora påfrestningar, krafter upp till 3400 g och vattentryck till 6000 meter, och sparar de senaste 25 minuternas data från flygplanets många tekniska system. De är bultade till planets chassi under stjärtfenan, och bör ligga på bottnen i närheten av vrakområdet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här