Fordon

Toppeffektiv bottenfärg tar kål på havstulpaner

Sedan båten legat fyra månader i vattnet finns inga havstulpaner alls på de ytor som har målats med den nyutvecklade färgen. På de omålade ytorna kryllar det av dem. Foto: Till höger: Scanpix, till vänster: Jesper Eriksson.
Hans Elwing

Svenska forskare utvecklar en toppeffektiv bottenfärg mot havstulpaner. Färgen släpper inte ut gift i vattnet. Dessutom varar skyddet i flera år, i princip så länge som färgen sitter kvar på båten.

Publicerad

– Vi har jobbat med det här i fem år och kört 30–40 båtförsök. När havstulpanlarverna sätter sig fast på båtskrovet, pressar de mjukdelarna mot färgen och gräver in sig i den. Efter några dagar ser vi att de har dött och faller av, berättar professor Hans Elwing, vars forskargrupp vid Göteborgs universitet har utvecklat den nya färgen.

Metoden bygger på ämnet ivermectin. Det tillhör en grupp naturliga biocider, makrocykliska laktoner, som produceras av vissa jordbakterier och ger effekt även i mycket låga koncentrationer. Vissa marina organismer, bland annat en brunalg och ett svampdjur, lever förmodligen i symbios med bakterier som producerar makrocykliska laktoner och får ett liknande skydd mot påväxt.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här