Fordon

Stirlingmotorn åter till Sverige - största fabriken byggs i Åmål

Cleanergys vd Lars Linde visar hur enkelt Stirlingmotorn fungerar. Den består av en varm och en kall cylinder mellan vilka den permanent inneslutna gasen pumpas fram och tillbaka av två kolvar. I ena cylindern hettas gasen upp av en yttre värmekälla (koncentrerat solljus), varvid den expanderar och trycker på kolven med stor kraft. Gasen trycks över till den andra sidan, där den kyls ned och kan komprimeras med lägre tryck. Kolvarna driver en vevaxel som kopplas till en generator, som producerar elektrisk ström. Foto: Anders Robertsson, Borås Tidning
Cleanergys 9 kW Stirlingmotor med generator. Hela paketet väger cirka 250 kilo. Vevaxlar och annan mekanik är standardprodukter i bilindustrin, som Cleanergy köper från Volvos och Saabs underleverantörer.
Robert Stirlings originalritningar från patentansökan 1816.
Så här ser det amerikanska företaget Stirling Energy Systems solkraftverk ut. Man har utvecklat en 25 kW Stirlingmotor som hängs upp framför solspeglarna och drivs av den koncentrerade solvärmen. Foto: SES
Klicka på Wikipedia-länken nedan och se hur den här Stirlingmotorns två kolvar rör sig. Rött är hett, blått är svalt.

Ett nytt svenskt miljöteknikföretag ska bygga upp en storskalig tillverkning av solkraftverk i dalsländska Åmål. Hjärtat i solkraftverket är en 9 kW Stirlingmotor som drivs av värmen från solen.

Publicerad

Redan i höst startar en småskalig serietillverkning av Stirlingmotorer och solkraftverk i Åmål samtidigt som bygget av en helt ny fabrik påbörjas.

Åmåls kommun, som blev av med en hel del industrijobb när Electrolux och Nilfilsk lade ned tillverkningen av dammsugare och industritvättar, ser en möjlighet till nya arbetstillfällen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här