Fordon

Skadade frontrutor stoppar Jas i Libyen

De åtta Jas 39 Gripen-planen som ingår i den svenska FL01-styrkan som övervakar flygförbudzonen i Libyen.
Flygvapnets Gripenplan nummer 262 var det första som lyfte från F17 i Kallinge mot Sicilien i lördags. De åtta planen togs ur Nordic Battle Group och ingår nu i FL 01, det vill säga Flyginsats Libyen 01. Foto: Anna Norlén/Combat Camera
Flygvapeninspektören, generalmajor Anders Silwer, informerade pressen i Stockholm på torsdagen. Några timmare senare flög han till Natobasen på Sicilien. Foto: Lars Anders Karlberg
Alla åtta planen på Sicilien är ensitsiga, Natoanpassade C-versioner av Jas 39 Gripen med flygvapnets nummer 227, 247, 249, 261, 262, 263, 269 och 270. Foto: Försvarsmakten
Sverige har skickat en personalstyrka på 130 man till Natouppdraget. 120 är stationerade på Natobasen på Sicilien och 10 är i Neapel för understöd. Foto: Flörsvarsmakten.
De svenska Gripenplanen är bestyckade med automatvapen, Robot 98 och Robot 99 samt de precisionsstyrda bomberna GB 12 och GB 49. Foto: Försvarsmakten.
Skillnaden mellan robotar och bomber är att robotarna har raketmotorer och styr sig själva efter avskjutningen medan bomberrna styrs av piloten. Foto: Försvarsmakten.
Bild på Robot 99, eller AIM-120 AMRAAM, som den heter hos tillverkaren. Foto: Försvarsmakten.

Två av de åtta svenska Jas 39 Gripen-plan som bevakar flygförbudszonen över Libyen har fått flygförbud. Frontrutorna har skadats, möjligen av sandstormar.

Publicerad

- På väg tillbaka efter genomfört uppdrag hände det något som påverkade ytskiktet på Gripenplanens frontrutor så det fick små bubblor som krackelerade, skriver pressofficer Louise Levin på Försvarsmaktens hemsida på tisdagen.

När bubblorna sprack lossnade hela sjok av frontrutornas ytskikt.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här