Fordon

Ringklocka ett måste på hoverboard

Foto: All Over Press

Kör du hoverboard utan strålkastare eller ringklocka? Du kan bryta mot lagen.

Publicerad

Har din hoverboard ringklocka eller liknande? Och strålkastare med rätt färger, om du kör när dagsljuset är dåligt? Inte? Då kan brädfärden i princip vara olaglig. En hoverboard räknas nämligen som cykel.

Nya farkoster på vägar och trottoarer hamnar på Transportstyrelsens bord när man behöver klarlägga vilka regler som gäller.

Den som åker på en grunka med motor räknas inte som gående. Det gäller även om man står på en eldriven självbalanserande bräda, som hoverboard eller airboard. Frågan har dock inte prövats rättsligt eller av styrande politiker.

– Men om någon frågar oss, så svarar vi att en sådan bräda i de flesta fall passar in under definitionen av cykel, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Det medför krav på hjälm för den som är under 15 år, reflexer, belysning om det är mörkt _ och ringklocka eller annan "larmanordning". Alla fordon måste kunna meddela sig till andra trafikanter, för att undvika fara.

Belysningen måste dessutom ha rätt färg, vitt eller gult sken framåt och rött bakåt. Det är inte olagligt att sälja brädor med annat ljus, men de får inte köras med lamporna på i mörker.

Det är i princip polisen som ska kolla om reglerna följs, men den kan tänkas göra andra prioriteringar.