Fordon

Lyckad test av 3d-utskriven drönare till havs

Den billiga drönaren monterades ombord och sköts upp med en katapult från det brittiska fartyget HMS Mersey. Foto: Royal Navy, University of Southampton
Väl uppskjuten från fartyget dokumenterades drönarens färd längs kusten av en satellit. Foto: DigitalGlobe

Billiga drönare utskrivna med 3d-skrivare och monterade till havs. Det kan bli ett nytt vapen mot pirater till havs eller följder av naturkatastrofer.

Publicerad

Den väger tre kg, har en vingbredd på 1,5 meter och tillverkas av en 3d-skrivare som använder materialet polyamid. Jim Scanlan och hans kolleger vid Universitetet i Southampton, Storbritannien, har utvecklat en billig drönare som skrivs ut i fyra delar som monteras i hop på platsen där den ska användas. Den obemannade farkosten testades i förra veckan till havs av det brittiska fartyget HMS Mersey. Monterad ombord skickades drönare upp i luften med hjälp av en katapult för att sedan dokumentera färden in mot land med hjälp av en kamera. Efter ett par minuter landade den välbehållen på stranden.

- Marinen tycker att dagens drönare är för dyra. Vår kostar bara ett par 1000 dollar att tillverka. Det kan jämföras med kommersiella drönare som Scaneagle från Boeing som kostar 100 000 dollar, säger Jim Scanlan på University of Southampton.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här