JK väntar på Estoniabesked från regeringen

2006-12-04 13:56 Monica Kleja  

Justitiekanslern Göran Lambertz väntar med att gå vidare i utredningen av anmälan om hemliga dykoperationer på Estonia.


- Vi avvaktar till dess att regeringen sagt sitt om huruvida Statens kriminaltekniska laboratorium får undersöka bildmaterial från dygnen efter förlisningen, säger JK-handläggaren Karin Palmgren-Goodhe till Ny Teknik.

JK, Justitiekanslern, väntar alltså med att gå vidare och höra personer som kan ha mer information om Estonia fraktade någon typ av militär last, och om det föranledde någon typ av dykoperation på Estonia under dygnen efter förlisningen den 28 september 1994.

Miljöpartisten Lars Ångström hävdar i sin anmälan till JK att bilder som togs den 2 oktober 1994 visar att räcken från ombordkörningsrampens insida skurits av och slängts på botten utanför fartyget.

"Bilderna bevisar att dykare/grodmän omedelbart efter förlisningen mellan den 28 september och den 2 oktober tagits sig in på Estonias Lastdäck, skriver Lars Ångström i ett svar till JK.

Men svenska försvarsmakten uppger att man inte utfört dykningar i området.

Enligt Lars Ångström bör JK höra Boris Ljunggren, överstelöjtnant och operativ chef inom Militärens underrättelsetjänst, Must, 1994. Han sägs kunna bidra med mer information om Estonias last.

Dessutom anser han att JK bör höra Lars Mikael Gustavsson, som påstås ha varit dykledare under en dykoperation mot Estonia dygnen efter förlisningen.

SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, utreder för närvarande om videofilmer och andra bilder på Estonia visar att något brottsligt skett. Men regeringsuppdraget är i dagsläget begränsat så att det inte omfattar de närmaste dygnen efter förlisningen.

SKL har begärt ett vidgat mandat från den nya regeringen, och försvarsminister Mikael Odenberg uppgav nyligen för Ny Teknik att SKL "får utreda vad de vill".

- Jag är beredd att lyfta den nuvarande restriktionen, sade Mikael Odenberg.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS