Fordon

Gripenplan kan bli Finlands val

Gripen är en av fem kandidater som är kvar i urvalet när Finland går vidare i upphandlingen av nya stridsflygplan. Foto: Jörgen Appelgren

Svenska Jas Gripen är en av fem kandidater när Finland nu går vidare i upphandlingen av nya stridsflygplan. Alla de fem konkurrenterna ryms inom kalkylen, konstaterar Finlands försvarsdepartement.

Publicerad

Finland ska byta ut ett 60-tal föråldrade plan av typen F/A-18 Hornet som köptes på 1990-talet. Förra våren begärde Helsingfors in en så kallad Request for information (RFI), information om prestanda, från tillverkare från Sverige (Jas Gripen E), Storbritannien (Eurofighter Typhoon), Frankrike (Rafale) och USA (Boeing F/A Super Hornet och Lockheed Martin F-35.)

Nu har svaren från de fem tillverkarna granskats. Finland har kommit fram till att alla fem ryms inom kalkylen på 7–10 miljarder euro och är möjliga att integrera i flygvapnets bevaknings- och ledningssystem utan några större förändringar.

Analysen fortsätter under 2017 och i början av nästa år skickas en formell offertbegäran till de fem tillverkarna, enligt ett pressmeddelade från försvarsdepartementet.

Läs mer:

”Vi är glada över att vara del av denna professionella och välorganiserade process och vi är övertygade om att Gripen har mycket att erbjuda Finland då systemet utvecklats för de absolut mest krävande operativa sammanhang som i hög grad är relevanta för Finland”, säger Magnus Skogberg, kampanjchef Saab, i en skriftlig kommentar för TT.

Först 2021 väntas Finlands regering göra sitt val.