Fordon

FRA:s nya rapport om DC3:an

Signalspaningsmottagaren av typ APR5A, som bärgats från den DC3:a som sköts ned av ett sovjetiskt jaktplan 1952, kunde mycket väl användas för att spana på signaler på frekvenser på uppåt 10 gigahertz. Foto: Källa: Wikipedia
Dokument från 1950 ur den tekniska utredningsrapporten 2007 angående FRAs köp av signalspaningsutrustning. Uppgiften om att APR-5 skulle byggas om finns på sidan 4, där står: "Materielanskaffning. Enligt den preliminära planen för extra materielanslaget har anskaffats 16 mottagare för frekvensområdet 1000-6000Mp/s varav 3 st avses ombyggas för frekvenser omkring 10000 Mp/s. Den inköpta materielen är ej ny (surplus) och reservmateriel är svår att anskaffa. Då förslitningen under drift är stor, föreslås inköp av ytterligare 8 st mottagare, typ APR/5." Fotnot: 10 000 megaperioder per sekund är detsamma som 10 gigahertz.

FRA hävdar att den svenska DC3:an inte spionerade på sovjetiska sändare på frekvensen 10 gigahertz. Men FRA:s spanare kunde ändå uppfatta signalerna.

Publicerad

Den svenska DC3:a som sköts ned över Östersjön av ett sovjetiskt jaktflygplan 1952 hade som uppgift att spana på nya och outforskade sovjetiska radarsignaler.

Men det finns inget i FRAs hemliga inhämtningsrapporter om att man bedrev signalspaning på nya sovjetiska sändare som opererade på det så kallade x-bandet, som sträcker sig upp till frekvensen 10 gigahertz.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här