Estoniabilder ska granskas

2006-08-22 23:00 Monica Kleja  

... Sabine Rütten, chef för dokument- och informationsteknikenheten vid Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, i Linköping, som på uppdrag av regeringen ska granska bild- och filmoriginal som tagits av Estonia som förliste i Östersjön 28 september 1994.

Har ni börjat titta på originalen än?
- Nej, vi fick uppdraget under sommaren. Men det blir ett väldigt omfattande arbete. Det finns upptagningar från den internationella haverikommissionens arbete samt annat material i Finland och Estland.

Kan ni begära in vilket bild- och filmmaterial ni vill?
- Ja, vi har fått regeringens tillåtelse att begära in material från svenska myndigheter och ska försöka få loss material från Finland och Estland. Men vi har inte gjort någon inventering än.

Vad ska ni leta efter?
- Vi ska undersöka om originalfilmerna kan vara manipulerade eller förvanskade. Dessutom om något på vrakplatsen ändrats genom mänsklig påverkan från oktober 1994, då finska gränsbevakningen filmade åt Sjöfartsverket, till dess att norska dykföretaget Rock Water filmade i december 1994. I det senare fallet behöver vi anlita expertis utifrån.

Vilka tekniska undersökningsmetoder ska ni använda?
- Det är för tidigt att uttala sig om.

Ni ska också "fastställa sannolikheten" i olika teorier om orsaken till olyckan. Hur då?
- Vi har bett regeringen om ett förtydligande i det fallet. Vi är ett tekniskt labb som ska utvärdera filmmaterialet - ingen haverikommission.

Vad har ni för tidsram?
- Före den 1 november ska vi berätta för regeringen hur vi ska gå tillväga. Den första delredovisningen kommer sent våren 2007.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS