Fordon

Allt fler bilar med fel återkallas

Bertil Moldén från branschorganisationen Bil Sweden. Foto: TT

BILMÄSSAN I PARIS. Det är närmast en självklarhet att bilarna blir bättre och säkrare för varje år. Ändå slog antalet återkallade fordon i USA förra året rekord med drygt 51 miljoner. I Sverige och Europa saknas en sammanställning av antalet.

Det är fullt möjligt att tillverkarna ibland slarvar med produktionen eller efterkontrollen innan bilarna går till försäljning, men det är trots allt inte den troligaste orsaken till att så många bilägare måste köra till verkstaden för att få bristerna åtgärdade utan kostnad. Volvo Cars tänkte säkert på sina kunder när de här om dagen återkallade 127 000 bilar världen över i 90-serien för en felaktigt monterad slang, men det är ingen tvekan om att det också handlar om juridik.

Amerikanska motsvarigheten till Transportstyrelsen, NHTSA, som sammanställer alla återkallelser i USA, kan idag bötfälla billtillverkare som slarvar med säkerheten med upp till 35 miljoner dollar. Myndigheten har begärt att kongressen höjer gränsen till 300 miljoner dollar eller 2,5 miljarder kronor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här