Energi

Wallenius drömreaktor får plats i en resväska

Reaktorerna i Oskarshamn kan få en lillasyster vid namn Electra – men tidigast om tio år. ”Vi hoppas att regeringen via Vetenskapsrådet, kärnkraftsindustrin och Oskarshamns kommun ska täcka upp satsningen”, säger KTH-professorn Janne Wallenius.
Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH i Stockholm och en av de ledande forskarna i Genius-projketet, ett forskningssamarbete mellan KTH, Chalmers och Uppsala universitet för att utveckla tekniken för en blykyld Gen IV-reaktor. Foto: Kaianders Sempler

KTH-professorn Janne Wallenius vill bygga världens första blykylda kärnreaktor i Oskarshamn.Visserligen en liten sådan, men ändå den första i världen som kyls med rent, flytande bly.

Publicerad

I måndags och tisdags samlades gräddan av svensk och europeisk kärnkraftsexpertis på KTH i Stockholm för ett tvådagars seminarium om”träningsreaktorn” Electra, en pytteliten, blykyld bridreaktor som använder en ny kärnbränsleblandning av plutonium, zirkonium och nitrid.

Seminariet handlade om huruvida Electra är ett realistiskt projekt ur ett industriellt perspektiv och vilken typ av forskning och utveckling som måste göras för att få tillstånd att köra reaktorn.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här