Energi

Vindkraftens okända bekymmer

Fredrik Lindahl Foto: Marcus Nyberg
Roland Flaig. Foto: Eon
SLITAGE. Vingens främre kant där glasfibrer är skadade. Foto: Danmarks Vindmølleforening
Triventus Service, med huvudkontor i Falkenberg, är ett av flera företag som inspekterar vindkraftsvingar i Sverige. Linus Sturesson, som är besiktningsman på Triventu, tycker att vindkraftsägare blivit mer observanta på småskador under senare år. – Jag tror det har att göra med att vingarna blir större och större, och att stillestånd för att laga större skador på vingarna blir kostsamt då det innebär längre driftstopp, säger han. På bilden har en av företagets service­tekniker milsvid utsikt från ett vindkraftverk utanför Mjölby. Foto: Henrik Witt
Foto: Henrik Witt
BELÄGGNING. Ytbeläggning saknas över stora ytor. Foto: Danmarks Vindmølleforening
OVÄDER. Skador efter ett blixtnedslag. Foto: Danmarks Vindmølleforening
FLAGOR. Framkant med lossnade flagor. Foto: Danmarks Vindmølleforening
REVA. 60 centimeter tvärgående reva på vingen. Foto: Danmarks Vindmølleforening

Små skavanker på vingarna sänker vindsnurrans elproduktion. Om de inte repareras kan de i värsta fall få vingarna att brytas sönder. Insikten har fått Eon Vind att inspektera alla sina vingar vartannat år.

Publicerad

– Små sprickor tar vi på stort allvar. Om man inte åtgärdar skador på vingarna tidigt så kan de växa sig större, bli dyrare att reparera och ge stora produktionsbortfall, säger Roland Flaig som ansvarar för drift och underhåll på Eon Vind.

Han är inte förvånad över att intresseorganisationen Danmarks Vindmølleforening har hittat småskador på nästan alla inspekterade rotorblad i Danmark. Och han ser ingen anledning att tro att svenska vindkraftverk skulle vara förskonade. Det är samma bladkonstruktioner som även här utsätts för väldiga påfrestningar. Men de små skavankerna har länge varit relativt okända.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här