Energi

Våtmarker renar medicin i avloppsvatten

Per-Magnus Ehde mäter mängden vatten som har flödat genom en av våtmarkerna. Foto: Joachim Brink

Det blir mer och mer läkemedelsrester i avloppsvattnet, och reningsverken kan bara rena en del av substanserna. Forskare i Halmstad tar hjälp av naturen.

Publicerad

I augusti börjar forskare vid högskolan i Halmstad testa hur våtmarker bryter ner läkemedelsrester i en anläggning utanför Halmstad. Förorenat vatten ska rinna genom våtmarken under fem dygn och forskarna ska studera den naturliga nedbrytningen av läkemedelssubstanser som antibiotika, epilepsimedicin och smärtstillande.

Nedbrytningen av läkemedel i en våtmark sker på flera sätt, exempelvis via biofilm (som bildas på växten under ytan), av solljus och det som växten själv tar upp och bryter ned.

Läkemedelsrester som följer med urinen, eller spolas ner i avloppet, påverkar de vattenlevande djuren negativt när de når vattendragen och kan rubba ekosystemet.

- Om vår studie visar att våtmarker är lika effektiva att bryta ner läkemedelsrester som vi förutspår, så kan vattnet renas utan tillförsel av onödiga kemikalier, säger Per-Magnus Ehde, universitetslektor vid högskolan i Halmstad.

Forskningsprojektet genomför i samarbete med forskare vid högskolan i Kristianstad. Provtiden är mellan augusti och oktober. Resultaten av försöken väntas vara klara i januari 2016.