Energi

Solkräm hotar miljön

När vi duschar eller tvättar oss rinner solkrämen rakt genom reningsverken, som inte är byggda för att fånga upp dem. Till höger Henriksdals vattenreningsverk i Stockholm. Foto: Colourbox, Micke Sandström

UV-filter från solskydd finns överallt i svenska vatten där de utgör en potentiell miljöfara. Det konstaterar Naturvårdsverket i en ny rapport.

Publicerad

Varje år använder vi svenskar hundratals ton med kemiska föreningar som ska skydda oss mot solens brännande strålar. När vi badar hamnar en stor del i vattnet. Och när vi duschar eller tvättar oss rinner de rakt genom reningsverken, som inte är byggda för att fånga upp dem.

På uppdrag av Naturvårdsverket har Svenska miljöinstitutet -IVL- genomfört en screening av hur pass vanliga UV-filter är i den svenska miljön. Resultatet visar att ytvattnet vid badplatser sommartid innehåller höga halter av UV-filter. Vattenprover från badplatser innehöll tolv av de tretton kemiska uv-filter som skulle undersöktes. Tio av dem hittades även i bottensedimenten. Fyra av uv-filtren hittades dessutom i fisk.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här